Paraclisul „Sf. Ioachim și Ana” – Mănăstirea Sihăstria Secului

Cod LMI NT-II-m-A-10736.03
Localitate sat Vânători-Neamț; comuna Vânători-Neamț
Adresa Str. Secu 1510
Datare 1840
Latitudine N
Longitudine E

In coltul de sud-est al incintei, pe o temelie inalta de piatra, se afla paraclisul Sfintii Parinti Ioachim si Ana, in care se oficiaza serviciul religios in lunile de iarna. Construit in anul 1946, in locul vechiului paraclis mistuit de foc. Paraclisul respecta planul triconc, cu o singura turla octogonala pe naos. Are lungimea in interior de 9 m, latimea la abside de 8 m, si este impartit in pridvor, pronaos, naos si altar. Doua incaperi mici, anexate la absida centrala, servesc drept proscomidiar si diaconicon. Interiorul este luminat de sapte ferestre, dintre care patru in pronaos si trei in axul absidelor. Lumina mai patrunde in interior prin cele patru ferestre mici ale turlei.

Redus ca dimensiuni, paraclisul contine un mare volum de pictura si sculptura in lemn, de o reala valoare artistica.

Catapeteasma, sculptura masiva in stejar, lucrata in anul 1947. Privita in ansamblu, catapeteasma se impune prin amploare si stil, ca cea mai reprezentativa sculptura din paraclis. Indeosebi usile imparatesti sunt o adevarata broderie in lemn.

Strana Maicii Domnului, cu scene ca „Nasterea Domnului”, „Sfintii Evanghelisti”, „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil”, si broderia sculptata, reprezentand prooroci din Vechiul Testament care proorocesc despre Preasfanta Fecioara, ce incadreaza icoana Maicii Domnului, toate fiind sculptate in lemn de par, ca si iconostasul cu „Invierea Domnului”, in lemn de chiparos, si „Cei doisprezece Apostoli” – medalioane aplicate din lemn de tisa – sunt lucrari de inalta realizare artistica. Mai pot fi amintite: Crucea, cu admirabilul ei suport sculptat in lemn de tei; analogul cu Sfantul Gheorghe in medalion, din lemn de stejar; stranile pentru cantareti si scaunul arhieresc. Ceea ce ridica si mai mult valoarea artistica a paraclisului este, fara indoiala, pictura in ulei din interior, opera calugarului Irineu Protcenco. Pictura paraclisului se caracterizeaza, in general, printr-un puternic realism portretistic, o mare finete si precizie a liniilor si o admirabila nuantare a culorilor, care dovedesc bogata paleta de expresie a pictorului.