Ruine zid de incintă – Ansamblul Curții Domnești, Piatra Neamț

Cod LMI NT-II-m-A-10567.04
Localitate municipiul Piatra Neamț
Adresa Piața Libertății 2
Datare sec. XV - XVII
Latitudine N
Longitudine E

Cât priveşte existenţa unui zid de incintă al Curţii domneşti din vremea lui Ştefan cel Mare sau din veacul al XVI-lea, afirmaţia trebuie privită cu mari rezerve, cercetările arheologice de până acum neputând da un răspuns satisfăcător cu privire la soluţionarea acestei probleme. În schimb, certă este existenţa unui zid de incintă al bisericii domneşti ridicat undeva spre sfârşitul veacului al XVII-lea.

Chiar dacă ştirile şi informaţiile despre Curtea domnească din târgul Piatra sunt destul de modeste, totuşi, putem afirma că secolul al XVI-lea reprezintă perioada de maximă dezvoltare, informaţiile documentare interne şi arheologice confirmând o locuire permanentă.

Decăderea Curţii domneşti avea să se producă în prima jumătate a veacului al XVII-lea, motivele fiind diverse. Pe de o parte, avem o masivă concedere a satelor din ocolul de la Piatra, iar pe de altă parte o creştere a importanţei oraşelor din centrul ţării în defavoarea celor din zona subcarpatică. Astfel, pe la sfârşitul primului pătrar al veacului al XVII-lea, această instituţie se prezintă ca fiind una lipsită de numeroasele sate ce-i formau ocolul, cu venituri scăzute şi fără o prea mare importanţă economică, politică şi administrativă. Dar un factor şi mai important al decăderii curţilor domneşti itinerante în general, îl găsim în modul în care curge secolul al XVII-lea. Acesta se dovedeşte a fi unul de tranziţie spre modernitate, în care instituţiile medievale fie vor dispărea, fie vor fi restructurate. Astfel, locul vornicului sau a ureadnicului va fi luat de pârcălab şi de ispravnic, curţile risipindu-se, fie în secolul al XVII-lea, fie la începutul celui următor, aşa cum este cazul Hârlăului.