Școala Domnească, azi Muzeul de Istorie și Etnografie, Târgu Neamț

Cod LMI NT-II-m-B-10712
Localitate oraș Târgu Neamț
Adresa Str. Ștefan cel Mare 37
Datare 1852
Latitudine N 47,20745
Longitudine E 26,35859

Muzeul de Istorie si Etnografie din Târgu Neamt este situat pe str. Stefan cel Mare nr. 37, loc. Târgu Neamt, jud. Neamt.
În anul 1940 a avut loc prima expoziție muzeală a Muzeului de Istorie din Târgu Neamț cu obiecte descoperite de către profesorii Ilie Minea și Dumitru Constantinescu ca urmare a cercetărilor arheologice desfășurate la Cetatea Neamțului. Muzeul ca instituție a luat ființă în anul 1957 cu ocazia aniversării a 500 ani de când Ștefan cel Mare a urcat pe tronul Moldovei. De-a lungul timpului muzeul de istorie si etnografie din Targu Neamt a functionat in mai multe locatii, dar din anul 1978 a fost mutat în clădirea în care funcționează și astăzi.
Clădirea muzeului este monument de arhitectură și a fost construită între anii 1852-1853. Functionând inițial ca Școala Domnească, putem aminti că, în această clădire au învățat Ion Creangă si Vasile Conta. Expoziția permanentă a muzeului cuprinde obiecte descoperite în urma săpăturilor arheologice desfășurate între anii 1939 – 1963.
Forma actuală a expoziției de la muzeul de istorie și etnografie din Târgu Neamț a fost stabilită între anii 1986-1987 când expoziția de bază a muzeului a fost reorganizată complet. Aceasta prezintă o sinteză a bogației istoriei medievale a orașului Târgu Neamț dar și a meșteșugurilor tradiționale din Depresiunea Neamț, pornind de la tors și țesut până la prelucrarea produselor agricole, a lemnului, metalelor și a ceramicii. Expoziția mai cuprinde într-un pavilion special amenajat din curtea muzeului o serie de instalații țărănești de prelucrare a fructelor și semințelor, lemnului, lânii, etc.