Ansamblul bisericii „Buna Vestire”, Poiana Teiului

Cod LMI NT-II-a-B-10644
Localitate sat Poiana Largului; comuna Poiana Teiului
Adresa -
Datare sec. XVIII - XIX
Latitudine N 47,09293
Longitudine E 25,96958

Biserica de lemn cu hramul „Buna Vestire“ a fost ridicată, după unele surse la 1741, după altele la începutul secolului al XVIII-lea.

În septembrie 1538, Petru Rareş, „plecând de la domnie din pricina unor boieri care l-au trădat turcilor, a trecut pe Valea Bistriţei şi s-a oprit la aşezarea monahală «Buna Vestire» de la Gura Largului“. Adică tocmai la schitul care apoi a fost strămutat mai la vale, devenind biserica de azi. Aici, călugării l-au îmbrăcat în straie monahale, l-au ocrotit şi l-au condus pe cărări ascunse până la Schitul Rarău, de unde a trecut apoi munţii în Transilvania, la Cetatea Ciceu. Drept mulţumire pentru binele făcut, în a doua sa domnie, Petru-Vodă s-a întors în codrii de deasupra Văii Largului şi, pe locul numit „Groapa bisericii“, a construit o biserică mai încăpătoare, de lemn, care a devenit apoi metoc al Mănăstirii Neamţ.

Astăzi, bisericuţa nu mai arată ca la început. De-a lungul timpul a suferit modificări, fiind mult lărgită. Însă veşmântul său de lemn, cel adus de la schit, a rămas neatins. Iar odată cu bârna, lăcaşul a preluat de la vechiul schit şi hramul „Bunei Vestiri“.

Între anii 1892-1894, biserica a suferit un proces de refacere, fiind lărgită în părţile laterale şi adăugându-i-se pridvorul. De asemenea, de o dată recentă sunt intervenţiile de la acoperiş, unde au fost ridicate trei turle de dimensiuni aproape egale, şi clopotniţa.

Biserica este construită din bârnă de brad, pe talpă de brad încheiată „stâneşte“, având „capete rămase afară“, ce se pot observa şi azi. Bârnele sunt prinse între ele cu ajutorul cuielor de lemn. În talpă, lemnul este lăsat liber, ca să poată trage aer din capăt în capăt, pentru a nu putrezi. Lăcaşul este acoperit cu şindrilă bătută „în solzi“ şi se sprijină pe console scurte, ornamentate cu motivul rozetei.

Arhitectura de interior este simplă şi sobră. Peretele despărţitor este sugerat doar de doi stâlpi verticali, însă cele patru bolţi (una în pronaos, două în naos şi una în altar) dau frumuseţe şi eleganţă ansamblului.

Din păcate, de-a lungul timpului biserica a fost blănită cu scândură, atât pe interior, cât şi pe exterior, şi acoperită cu vopsea, astfel încât nu mai poate fi admirată cioplitura bârnelor.

Din anul 1999 lăcaşul a devenit biserică a parohiei „Buna Vestire“ de la Poiana Largului, aici slujindu-se în permanenţă. Biserica este înscrisă în lista monumentelor istorice de categoria B din judeţul Neamţ, însă necesită unele lucrări de refacere şi restaurare pentru a putea fi menţinută în timp. Cele mai urgente intervenţii trebuie făcute în zona acoperişului, unde şindrila trebuie înlocuită. De asemenea, sunt necesare lucrări de consolidare. Din păcate, comunitatea foarte mică pe care o deserveşte parohia nu poate suporta costurile uriaşe pe care refacerea unui astfel de monument le presupune.