Ansamblul schitului Sihla

Cod LMI NT-II-a-B-10584
Localitate sat Agapia; comuna Agapia
Adresa -
Datare sec. XVIII - XIX
Latitudine N
Longitudine E

Mănăstirea Sihla (sau Schitul Sihla) este o mănăstire ortodoxă din sec. XVIII-XIX, care se află la 1000 m altitudine într-o zonă stâncoasă a Obcinei Sihlei din Munții Stânișoarei, pe drumul forestier care leaga satul Agapia de mănastirile Sihastria si Secu. În apropierea de mănăstire se află peștera în care în secolul al XVII-lea a trăit Cuvioasa Teodora, fiica lui Joldea Armașu de la Cetatea Neamțului, cea care va fi cunoscută în lumea ortodoxă drept Sfânta Teodora de la Sihla.

Inceputurile de sihastrie la Sihla se pierd departe in istorie, inainte de anul 1200. Prima mentionare scrisa ca la Sihla exista sihastrie dateaza din anul 1326.
La anul 1604 Sihla este amintita in documentul numit “Hotarnica domneasca” emis de domnitorul Ieremia Movila Voda, pentru fixarea hotarelor dintre Manastirile Secu si Agapia. Arhiereul Narcis Cretulescu apreciaza ca pustnicii de la Sihla au ajutat la intocmirea acestui act.
In a doua jumatate a sec al XVII-lea si inceputul sec al XVIII-lea la Sihla a sihastrit circa 40 de ani, Sfanta Cuvioasa Teodora de la Sihla.
Perioada de apogeu a isihasmului la Sihla a fost intre secolele XVI si XVIII. La mijlocul secolului al XVIII-lea, odata cu dezvoltarea schiturilor Sihastria si Sihla, o mare parte din sihastri au preferat sa se linisteasca in imprejurimile schiturilor, mai ales pe Valea Paraului Negru si la Rapa lui Coroi. Astfel puteau ajunge uneori la slujbe sau la un duhovnic mai apropiat.
In a doua jumatate a sec al XVIII-lea, in padurile Sihei va sihastri Cuviosul Iosif Pustnicul, marele duhovnic al Manastirii Varatec, impreuna cu cei doi ucenici ai sai Gerontie si Gherasim.
In anul 1813 parintele ieromonah Benedict Ardeleanu de la Manastirea Secu va rectitori biserica mare cu hramul “Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul” reconstruind-o si dandu-i infatisarea din zilele noastre.Totodata ridica si un rand de chilii, ceea ce va duce la dezvoltarea vietii de obste in Schitul Sihla.
In noiembrie 2011 schitul devine manastire cu denumirea Manastirea Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul – Sihla.

Ansamblul cuprinde: