Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului”, Girov

Cod LMI NT-II-m-B-10725
Localitate sat Turturești; comuna Girov
Adresa -
Datare 1825, adăugiri 1930
Latitudine N
Longitudine E

Biserica de lemn de la Turtureşti a fost construită în 1825, pe cheltuiala obştii locale, cu lemn adus, aşa cum spun localnicii, din codrii falnici ce acopereau, altădată, tot dealul.

Apoi, a fost refăcută aproape integral în 1930, când bisericuţa a suferit şi anumite modificări ale formei iniţiale: s-a adăugat pridvorul şi jumătate din pronaos.

Se înscrie în categoria bisericilor cu plan cruciform, având sânurile laterale de formă pentagonală şi clopotniţa în etanş, amplasată deasupra naosului, în axul longitudinal al construcţiei. Atât în interior cât şi la exterior, monumentul este căptuşit cu scânduri de brad, iar în colţul de sud-vest intrarea este protejată de un pridvor.

Lăcaşul a fost ridicat din bârne de stejar, pe o temelie de piatră de râu. Bârnele de stejar compun pereţii doar până la jumătate, cealaltă jumătate fiind din scândură, aşezată pe un schelet de lemn. Din păcate, astăzi bârna nu poate fi admirată, pentru că în secolul trecut biserica a fost blănită pe exterior cu scândură vopsită în gri.

Acoperişul este din draniţă, care ar trebui înlocuită în cel mai scurt timp.

În interior se păstrează icoanele şi catapeteasma cu care biserica a fost împodobită la 1930. Ultimele obiecte de valoare din inventarul acestui lăcaş au fost duse, cu ani în urmă, la Mănăstirea Secu.