La numai 8 kilometri distanţă de Roman, pe Dealul Dafinoaiei, se pot observa turlele uneia dintre cele mai vechi biserici de lemn din această latură a Neamţului.
Potrivit tradiţiei locului, biserica de lemn din Sagna ar fi fost ridicată la 1530, fiind, astfel, cea mai veche biserică de lemn din zona Romanului. Ridicată de obştea locului, lăcaşul a cunoscut refaceri în mai multe rânduri, de aceea caracteristicile constructive ale edificiului actual nu permit o datare anterioară secolului al XVIII-lea.
Potrivit datelor consemnate în Anuarul bisericesc din 1936, „Biserica parohială «Sf. Nicolae» este clădită din bârne de stejar, vechime şi ctitorie necunoscută, după tradiţie cam pe la 1530, reparată la 1909 şi 1925 de enoriaşi“.
Lăcaşul a fost ridicat din bârne de stejar, încheiate la colţuri în coadă de rândunică, după tehnica vremii, cu temelia aşezată pe piatră de râu. Acoperişul este de şindrilă. Pentru o mai bună protecţie a bârnelor, pereţii exteriori au fost şi ei acoperiţi cu şindrilă.
La exterior se remarcă unele elemente arhitecturale: consolele pe care se sprijină acoperişul.
Planul bisericii este în formă de cruce, specific stilului moldovenesc.
Catapeteasma este cea originală, de-a lungul timpului fiind restaurate atât pictura, cât şi suportul icoanelor.
Latitudine N: 46.97056 | Longitudine E: 27.01289