Biserica de lemn „Sf. Nicolae”, Girov

Cod LMI NT-II-m-B-10623
Localitate sat Girov; comuna Girov
Adresa fostul sat Conțești
Datare 1828
Latitudine N
Longitudine E

La doar câteva sute de metri de centrul comunei Girov, pe vechea moşie a Conţeştilor, se află o bisericuţă de lemn încadrată în lista monumentelor istorice din judeţul Neamţ şi care poartă hramurile „Sf. Nicolae“ şi „Sf. Pantelimon“. Un lăcaş despre care cele mai multe lucruri s-au transmis de la o generaţie la alta, fără să fi fost consemnate în scris. Din acest motiv, nici anul ctitoririi sale nu se cunoaşte cu exactitate. Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu a judeţului Neamţ consemnează anul 1828, însă detaliile de arhitectură şi vechimea icoanelor plasează bisericuţa mult mai departe în istorie.

Satul este atestat documentar din 1553, cand în timpul domniei lui Alexandru Lapusneanu este inchinat Manastirii Tazlau. In anul 1618 un hrisov domnesc alcatuit de Radu-Mihnea aminteste din nou existenţa satului si implicit a bisericii din Contesti.

Initial biserica era acoperita cu stuf si paie, iar prin anul 1884 se stie ca biserica era acoperita cu sindrila ca si in prezent. In anul 1895 au fost construite (sub conducerea preotului Darie) pridvorul şi tinda actuale. Tot atunci a fost inaltata dusumeaua din biserica cu 30-40 cm.

Biserica este imprejmuita cu un gard din piatra (refacut in 1838), deasupra lui, gasindu-se o cruce cu semiluna, ce aminteste de asupririle turceşti.In urma avarierii din ultimii ani, portalul cu cruce a fost refacut Pietrele funerare, de la intrarea in curtea bisericii au inscriptionate anii 1852, 1856 şi 1862.

Biserica nu detine o pisanie, ci doar doua pomelnice ale ctitorilor in Sfantul Altar. Cele mai cunoscute icoane ale bisericii sunt: Sfanta Ana cu Maica Domnului in braţe si Sfintii Apostoli. Prima este cunoscuta ca aducatoare de ploaie dar si ca izbavitoare de furtuni, iar cea de-a doua a fost ascunsa in trecut (din motive necunoscute) in albia Cracaului, timp de peste 100 de ani; apa nu a deteriorat nici lemnul si nici pictura ce-i intruchipeaza pe Sfintii Apostoli.