Biserica de lemn „Sf. Voievozi”, Ceahlău

Cod LMI NT-II-m-B-10592
Localitate sat Bistricioara; comuna Ceahlău
Adresa -
Datare sec. XVIII
Latitudine N 47,056
Longitudine E 25,91344

Biserica de lemn din Bistricioara, județul Neamț, a fost construită în cimitirul satului. Hramul bisericii este Sfinții Voievozi. Datată din 1775, refăcute în 1831, biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI: NT-II-m-B-10592.
Lăcaşul este ridicat din bârne de brad cioplite, aşezate pe talpă de stejar şi pe temelie de piatră de râu. Bârnele sunt încheiate la colţuri „în coadă de rândunică“, după tipicul ardelenesc. Un element arhitectural particular este acoperişul etajat, învelit cu draniţă.

Planul bisericii este în formă de cruce, având abside laterale pentagonale. La exterior, bârnele sunt acoperite cu scândură, pentru o mai bună protecţie, practică destul de frecventă în cazul bisericilor de lemn din Moldova.

În vecinătatea bisericii se afla şi clopotniţa, care avea acelaşi acoperiş etajat, ca şi bisericuţa, dar aceasta a fost dărâmată în jurul anilor 1937-1940.

Două elemente particularizează acest lăcaş de lemn în rândul celor similare de pe Valea Muntelui: pictura de pe peretele nordic şi sistemul de boltire. Bolţile celor trei spaţii interioare sunt diferite. Pronaosul are un plafon drept, cel al naosului are forma unui trunchi de con sprijinit pe nervuri dispuse radial, iar bolta altarului are formă unghiulară.

În lăcaşul din cimitir se slujeşte de două ori pe lună, cu ocazia marilor sărbători, dar şi atunci când se fac pomeniri pentru cei adormiţi.