Biserica „Sf. Gheorghe” (E) – Mănăstirea Neamț

Cod LMI NT-II-m-A-10629.03
Localitate sat Mănăstirea Neamț; comuna Vânători-Neamț
Adresa Str. Arh. Chiriac Nicolau 40
Datare 1826
Latitudine N
Longitudine E

In mijlocul incintei, cu piatra de rau si cu placi de piatra este conturat locul unde a existat o bisericuta din lemn care data din secolul al XII-lea. Domnitorul Petru Musat (1375-1391), a construit prima biserica din piatra din Moldova cu hramul „Inaltarea Domnului ”, care a fost distrusa in urma cutremurului din 29 august 1471. In secolul al XVI-lea, in timpul voievodului Alexandru Cornea (1540-1541), pe locul vechii biserici a existat o bucatarie, cu trapeza si beciuri. La inceputul secolului al XVIII-lea (1720 – 1725), prin dania Elenei Cantacuzino, in timpul staretului Ieromonah Teofil, in locul trapezei si al celorlalte anexe s-a construit un paraclis cu hramul Sf. M.Mc.Gheorghe. In timpul Sf. Cuvios Paisie (+1794), prin dania facuta de Mitopolitul Iacob Stamati si dania facuta de Harpa, din com. Pipirig-Neamt , se reface biserica ce a dainuit pana in anul 1826.

Cu binecuvantarea Mitropolitului Veniamin Costachi, in timpul staretului Dometian (1823-1834), se construieste o alta biserica intr-un nou stil care a suferit foarte mult din cauza incendiului din 1862.

Lucrarile de restaurare si reinnoire care s-au efectuat, s-au incheiat in anul 1865, in timpul staretului Timotei, constand intr-o suprainaltare si adaugarea a trei turle, iar in anul 1931, in timpul staretului Nicodim Munteanu, s-au facut unele lucrari de reparatii. Cu prilejul lucrarilor de restaurare intre anii 1956-1961, biserica Sf. Gheorghe a fost desfacuta si reconstruita „ intre chiliile de pe latura de est ” a incintei, prin aceasta punandu-se in valoare biserica „Inaltarii Domnului” ctitorie a Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant. Actuala biserica a Sf. Gheorghe a fost impodobita cu pictura in fresca de pictorul Nicolae Stoica, cu scene din Vechiul si Noul Testament, iar catapeteasma este din anul 1798, realizata de zugravii Talasie si Damian, din Manastirea Neamt. La proscomidiar se afla pisania acestei bisericii „Cu voia Tatalui, cu ajutorul Fiului si savarsirea Sfantului Duh, in anii mantuirii 1959-1960, biserica Sf. Gheorghe din incinta manastirii a fost desfacuta in intregime si rezidita precum se vede. Lucrarile de desfacere si de rezidire s-a savarsit cu cheltuiala Statului de catre Directia Monumentelor Istorice, cu sfatul, binecuvantarea si sprijinul Inalt Prea Sfintitului Iustin, Mitropolitul Moldovei si Sucevei, biserica a fost peste tot pictata de Nicolae Stoica. Au contribuit la infrumusetarea acestui sfant locas P.S. Partenie, Episcopul Romanului si Husilor, P.C. Dionisie Velea, staretul Manastirii Neamt, cuviosi parinti din manastire si mai multi drept maritori crestin. Pomeneste Doamne, pe binefacatorii acestui sfant locas si-i acopera cu mila Ta”.

In biserica Sf. Gheorghe se afla si o icoana, mai putin cunoscuta, numita „icoana cu trei maini” (Trihirusa), care este o icoana foarte veche in arabescuri, reparata in anul 1866, in timpul staretului Timotei, de monahul Agapie zugravul. Ea este o copie dupa icoana de la Manastirea Hilandarul, Muntele Athos. Aceasta icoana se foloseste in procesiuni, iar in timp de seceta este aducatore de ploaie si este facatoare de minuni.