Biserica „Sf. Patruzeci de Mucenici” – Ansamblul bisericii „Sf. Patruzeci de Mucenici”, Văleni

Cod LMI NT-II-m-B-10729.01
Localitate sat Văleni; comuna Văleni
Adresa „Zona Centrală”
Datare 1519, transf. 1866
Latitudine N 47.02745
Longitudine E 26.68687

Biserica din satul Văleni, cu hramul „Sfinţii 40 de mucenici din Sevastia”, a fost ridicată în anul 1519 de către postelnicul Cozma Şarpe, în stilul monumentelor religioase din vremea lui Ştefan cel Mare. Planul este asemănător cu cel al Bisericii „Sf. Ioan” din Piatra Neamţ, în formă de navă. Uşa de la intrare păstrează portalul gotic cu toruri şi cavete îmbinate în unghi frânt, iar sistemul de boltire este specific moldovenesc. Peretele din naos şi pronaos a fost redus la forma unui arc masiv, de care s-a fixat partea superioară a vechii tâmple, remarcabilă prin stilul renascentist în care a fost realizată, dar a fost înlocuită.

Pisania originară se păstrează deasupra intrării:

„Cu voia lui Dumnezeu, eu robul lui Dumnezeu Cozma Şarpe postelnic a zidit acest hram la curtea din Scheia, întru numele Sfinţilor celor 40 de Mucenici din Sevastia, pe vremea binecredinciosului Domn Io Ştefan Voievod şi s-a început a zidi la 7027 (1519) luna lui martie 30 şi s-a săvârşit în acelaşi an, luna iunie 22.”

Din inscripția în limba slavonă, se constată că lăcașul de cult de la Văleni a fost ridicat în doar trei luni de zile, fiind o biserică de piatră, fără turlă.