Biserica „Sf. Voievozi”, Bodești

Cod LMI NT-II-m-B-10594
Localitate sat Bodeștii de Jos; comuna Bodești
Adresa -
Datare sec. XVII
Latitudine N
Longitudine E

Biserica ,,Sf. Voievozi Mihail şi Gavriil,,- monument istoric, a fost construită de către marele logofăt al domnitorului Vasile Lupu, Pan Patru Racoviţă şi Kneghina sa Ileana în jurul anului 1600.

Ctitorii bisericii, trecuţi la Domnul în anii 1640, 1651 îşi dorm somnul de veci în pronaos, în cele două morminte din piatră.

Biserica construită cu ziduri groase din piatră masivă, în decursul istoriei a fost nu numai ,,mama duhovnicească,, a credincioşilor de aici, ci şi cetate de apărare şi spital pentru răniţi. În anul 1795 i se adaugă pridvorul, iar în 1867 este reacoperită. În decursul timpului biserica a avut şi alte reparaţii, ca cele din 1901-1905, 1932, 1970, 1978.

După revoluţia din 1989, între anii 1990-1997, biserica având aprobările necesare a suferit o reparaţie capitală, pornind de la acoperiş şi continuând cu pereţii exteriori şi interiori, s-au schimbat geamurile şi uşile, strănile şi Catapeteasma, Sfânta Masă şi pardoseală. Lucrările s-au desfăşurat sub supravegherea Preotului paroh Ipate Gheorghe, ajutat de Consiliul parohial şi enoriaşii parohiei.

Slujba de binecuvântare a acestor lucrări şi de resfinţire a Bisericii s-a săvârşit de către Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel, atunci Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi în frunte cu Preacucernicul Părinte Protopop Dumitru Ailincăi, în data de 8 iunie 1997.

Biserica are o frumoasă casă socială şi casă parohială.