Casa Costache Morțun, azi Muzeul de Științe Naturale, Roman

Cod LMI NT-II-m-B-10686
Localitate municipiul Roman
Adresa Str. Ștefan cel Mare 244
Datare sec. XIX
Latitudine N 46,93008
Longitudine E 26,92193

Muzeul de Ştiinţele Naturii din Roman a fost înfiinţat în anul 1962, prin grija regretatului muzeograf Constantin Tărăbuţă.
Spaţiul destinat muzeului, compus din 8 camere, se afla în strada Alexandru cel Bun, nr. 5. În acelaşi complex erau încă 3 clădiri, precum şi porţiunea de teren – de cca. 5 hectare – destinată grădinii zoologice şi botanice.
Clădirea muzeului a fost construită în secolul al XIX-lea de primul director al Spitalului Roman, doctorul Alexandru Theodori, dar a fost preluată de episcopul Melchisedec Stefănescu pentru a fi transformată în casă parohială, apoi, odată cu naţionalizarea, au fost trecută în patrimoniul administraţiei locale.
Sediul vechi şi cel actual al Muzeului de Stiintele Naturii Roman
În această locaţie, instituţia şi-a desfăşurat activitatea până în 1997, când a fost mutată pe strada Ştefan cel Mare, nr. 244 A, într-o clădire care, cu multe eforturi, a fost transformată în muzeu. Clădirea a fost proprietatea unui reprezentant al vestitei familii Morţun, respectiv al fostului primar al Romanului, de la sfârşitul secolului al XIX-lea – Costache Morţun. După familia Morţun, clădirea a avut şi alţi proprietari, dar şi diverse destinaţii, unele cu efect negativ asupra structurii.
Mutarea în locaţii incerte a Muzeul de Ştiinţele Naturii Roman a luat sfârşit în 2011 atunci când unitatea a fost mutată într-o clădire nouă.