Conacul Karadja din Grumăzești a fost construit de principele Aristide Karadja, savant entomolog român, pe domeniul moștenit de el de la părinți. Principele sosise în România în 1887, după ce urmase studii în Germania și Franța. Casa are un singur nivel, cu o terasă largă în fața unui salon mare, din care se deschid intrările în celelalte încăperi. În jurul conacului a fost amenajat un mic parc dendrologic, constituit din arbori seculari de stejar, frasin, carpen, castan, tei, dar și alte specii rare de arbori și arbuști aduși din întreaga lume.
În acest conac a locuit o lungă perioadă Aristide Karadja (1861-1955). Aici a studiat și a colecționat vestita sa colecție de fluturi.
După instaurarea regimului comunist în România, în conacul Karadja a funcționat Primăria, Poliția, Casa de Nașteri, Biblioteca sau Poșta, iar clădirea a fost întreținută. După răsturnarea regimului comunist, începând din 1990, conacul și parcul dendrologic au fost revendicate în instanță de urmașii principelui Karadja, stabiliți în Germania. Astfel, instituțiile care funcționau în conac s-au mutat în alte clădiri, iar conacul a început să se degradeze. Primăria comunei Grumăzești a evitat să aloce fonduri pentru reparații, în condițiile în care situația juridică a imobilului era neclară. Astfel, acoperișul s-a găurit, tavanele din unele camere s-au prăbușit, ferestrele au fost sparte, iar dușumelele au început să putrezească.
În anul 2001, domeniul Karadja din Grumăzești a fost retrocedat celor trei moștenitori ai princepelui. Cei trei moștenitori nu s-au înțeles între ei, iar în acest timp conacul a continuat să se degradeze.
Este valorificată expoziţional celebra colecţie de fluturi (peste 125.000 exemplare), al cărei autor a fost naturalistul Aristide Karadja (1861 – 1955), donată Muzeului de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.