Casa Nevruzzi, azi Muzeul de istorie, Roman

Cod LMI NT-II-m-B-10660
Localitate municipiul Roman
Adresa Str. Cuza Vodă 26
Datare sec. XIX
Latitudine N 46,92548
Longitudine E 26,92512

Muzeul de Istorie din Roman este amplasat în Str. Cuza Vodă. Această clădire constituie un impresionant exemplu de prelucrare a arhitecturii baroce, care poate sta alături de cele mai bune realizări de acest tip din întreaga tară. Cele două nivele sunt despărtite de un brâu în relief, care dă un aspect deosebit de plăcut edificiului, cu toate că restaurarea din ultimii ani, desi a căutat să redea aspectul original cu destulă fidelitate, nu a reusit să folosească la finisare materialul specific sec. al XIX-lea. Odată construită, casa a fost înconjurată de o curte impresionantă, cu livadă, în acord cu monumentalitatea ei. În decursul timpului, proprietarii au găzduit numeroase personalităti ale tării, printre care regele Ferdinand si regina Maria, în timpul primului război mondial.
Mai târziu, în jurul anului 1934, casa va fi donată statului.
Odată cu sărăcirea treptată a proprietarilor si trecerea în administrarea forurilor locale, casa se deteriorează, asa încât într-un recensământ al proprietătii comunale din 1939 ea apare ca nefolosită, în reparatie, fiind evaluată, împreună cu terenul din jur la 1.991.600 lei.
După cel de al doilea război mondial devine sediu al Comitetului de Partid, scoalã de comert si casã de copii scolari. „Grija” lor pentru aceastã constructie a dus la modificări substantiale, mai ales la interior, când au dispărut multe elemente de stucatură, lambriuri, parchete cu intarsii si multe alte elemente de o exceptională valoare artistică.
Începând cu anul 1988 clădirea a trecut în proprietatea Muzeului de Istorie, care are organizată în ea expozitia de bază si o expoziție temporară „Situl arheologic de la Brad”.