Cetatea Neamțului, Târgu Neamț

Cod LMI NT-II-m-A-10707
Localitate oraș Târgu Neamț
Adresa Str. Aleea Cetății 1, pe dealul Cetății, pestânca Timuș, muntele Pleșu
Datare sec. XIV - XVII
Latitudine N 47,21468
Longitudine E 26,34389

Cetatea Neamțului, o veritabilă cetate medievală din Neamț este situată pe str Arcașului nr.1, loc.Târgu Neamț si a fost construită în timpul domniei lui Petru Mușat (1374-1391)
Cetatea Neamț sau Cetatea Neamțului este o cetate medievală din Moldova situată în apropierea orașului Targu Neamt si la aproximativ 46 km de orasul Piatra Neamt. Asezată aproape de vârful cel mai înalt al Culmii Pleșului, cetatea face parte din categoria monumentelor medievale de valoare excepțională din România. Poziția strategică de care a beneficiat și prezența în evenimentele marcante pe care le-a cunoscut această parte a țării demonstrează faptul că, Cetatea Neamțului, a fost una dintre cele mai bine întărite cetăți de care a dispus statul medieval moldovenesc.
Numele de Cetatea Neamțului provine de la hidronimul “Neamț” pe care îl poartă râul de sub poala muntelui și de la care și-au luat numele orașul și mănăstirea din apropiere, ulterior județul și orașul Piatra care abia, după mijlocul secolului al XIX lea, devine Piatra-Neamt.
Pe zidurile de intrare ale obiectivului turistic Cetatea Neamtului, denumire sub care este cunoscuta in zona, aflam istoria acestei creații moldovenești, și anume:
“Cetatea Neamțului a fost construită în timpul lui Petru Mușat (1375-1391), în perioada consolidării statului medieval Moldova. Prima atestare documentară datează din 1395, anul în care regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg, înainte de a fi infrânt de oștile lui Ștefan I Mușat la Hindău, emite un act de cancelarie “Ante Castrum Nempch”.
Epoca de glorie a cetății medievale de la Neamț corespunde domniei lui Ștefan cel Mare (1457-1504), organizatorul și conducătorul militar de exceptie, care întelegând bine rolul fortificațiilor pentru creșterea capacitătilor de aparare a țării, a întărit cetătile moătenite de la înaintașii săi și a construit altele noi, întreaga Moldovă fiind străjuită de un puternic sistem defensiv.
Lucrările intreprinse în vremea sa au constat în supraînălțarea vechilor ziduri ale cetății, ridicarea celor patru bastioane ale curții exterioare și construirea podului în forma de arc, sprijinit pe 11 piloni de piatră. Astfel intărită, în anul 1476 cetatea Neamț a făcut față asediului impus de Mohamed al II-lea, după lupta de la Valea Alba-Războieni.
Pe masura inăspririi dominației turcești și a progresului realizat în tehnica de luptă, rolul cetătilor moldovene va scădea începând cu a doua jumătate a secolului al XVI-lea. După distrugerea parțială a unor construcții interioare în vremea lui Alexandru Lăpușneanu (1564) și refacerile ordonate de Ieremia Movila. In anul 1600 Cetatea Neamțului iși va deschide porțile în fața armatelor celui care a realizat prima unire politică a tuturor românilor: Mihai Viteazul.
Prefăcută în mănăstire de Vasile Lupu (1646) și apoi distrusă parțial de Dumitrașcu Cantacuzino în 1675, Cetatea Neamțului va mai avea forța de a scrie o nouă pagină de eroism în 1691, când, apărată de un mic grup de plăieși, va rezista asediului armatei polone condusă de Regele Ioan Sobietski. După
distrugerea ordonată de Mihai Racoviță în 1717, Cetatea Neamțului îți pierde total importanța militară.”
Din anul 1718, Cetatea Neamțului, un obiectiv istoric deosebit de important pentru orașul Târgu Neamț și județul Neamt, a rămas în paragina si a fost distrusă de către vreme sau de către localnici care foloseau piatra de la cetate în construcții. Se interzice luarea pietrei din cetate, în anul 1834, de către Departamentul pricinilor dinlăuntrul Moldovei. În anul 1866 este declarată monument istoric și abia între anii 1968-1972, sub conducerea arhitectului Ștefan Bals au început lucrările de reconsolidare a zidurilor. Din lipsa unor informații precise s-au executat doar unele terase necesare vizitării în bune condiții a acestui obiectiv istoric, urmărindu-se doar conservarea și menținerea monumentului fără reconstrucția părților dispărute.
Restaurarea cetății a continuat și după anul 1992 în cadrul programului UNESCO de restaurare și de renovare a monumentelor istorice în care s-a continuat restaurarea cetății și a zidurilor. Între anii 2007-2009 Cetatea Neamțului a fost inchisă fiind supusă unor lucrări de reabilitare și restructurare realizate cu fonduri europene. După doi ani de muncă grea, vechea cetate a renăscut din propria cenușă astfel încât vizitatorii pot admira diferitele Săli ale cetății, vechiul paraclis, bucătăria, monetăria și dormitoarele. Avem astfel un obiectiv istoric deosebit, situat în orașul Târgu Neamț: cetatea medievală de la Neamț sau Cetatea Neamțului cum o numesc localnicii.