Mănăstirea Durău

Cod LMI NT-II-a-B-10607
Localitate sat Ceahlău; comuna Ceahlău
Adresa -
Datare sec. XVIII - XX
Latitudine N 46,99715
Longitudine E 25,92179

Mănăstirea Durău este situată în stațiunea balneo-climaterică Durău, în estul munților Ceahlău, la o distanță de 5 kilometri față de cascada Duruitoarea, de la care, după tradiție, și-ar fi luat numele. Prin așezarea ei atât de izolată și prin poziția naturală pe care o ocupă în Moldova, mănăstirea Durău a fost multă vreme cea mai râvnită așezare isihastă de sub Ceahlău.

Despre un schit la poalele Ceahlăului se știe încă de la anul 1600. Era condus de maica Mariana, fiică de voievod moldovean și nepoata domnitorului Vasile Lupu.

Prima atestare documentară a Mănăstirii Durău este cea din anul 1779, stareță fiind schimonahia Nazaria. Ulterior monahiile de la Durău s-au retras în Poiana Văratec, întemeind mănăstirea cu același nume. În 1802, ieroschimonahul Petru a reînviat așezământul isihast de la Durău aducând călugări de la schiturile din apropiere.

Mănăstirea Durău a fost desființată în anul 1959, lăcașul de cult devenind biserică de parohie. Preot a fost aici în perioada 1962-1964 ieromonahul Pimen Zainea (fost stareț la Mănăstirea Putna și viitor arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților).

Ulterior, a fost înființat aici în 1972 un schit de călugări. Autoritățile comuniste au hotărât construirea stațiunii climaterice Durău în apropierea fostei mănăstiri. Astfel, biserica „Sfânta Sofia” din fostul cimitir al mănăstirii, precum și majoritatea chiliilor monahale din împrejurimi, au fost demolate în anul 1977.

În anul 1991, mitropolitul Daniel Ciobotea a transformat schitul de călugări în mănăstire de maici și a înființat Centrul Cultural-Pastoral „Sf. Daniil Sihastru”, loc de promovare a spiritualității ortodoxe în dialog ecumenic național și internațional. În interiorul Centrului a fost amenajat un paraclis care a fost pictat de arhimandritul Vartolomeu Florea. Centrul Cultural-Pastoral „Sf. Daniil Sihastru” a fost sfințit la 30 octombrie 1995 de către patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului, alături de alți înalți ierarhi, în prezența a numeroși clerici și credincioși.

Ansamblul conține: