Moara, Dulcești

Cod LMI NT-II-m-B-10616
Localitate sat Dulcești; comuna Dulcești
Adresa 14
Datare 1929
Latitudine N 46,96664
Longitudine E 26,78694

Moara Dulceşti datează din 1929. Boierul Constantin Vasiliu Bolnavu începe lucrările de construcție la moara din satul Dulcești. Moara nu era destinată localnicilor care aveau în proprietate doar o palmă de pământ, ci numai celor care dețineau suprafețe mari de teren. Boierul a construit, alături de moară, și un beci cu două galerii laterale, fântână și un bazin de apă. După 1990, părțile laterale ale beciului s-au dărâmat, dar fântâna este funcțională și astăzi.

Boierul a adus mașini și utilaje marca Buhler (Elveția), care au fost păstrate până astăzi. Făina de calitate produsă la Dulcești a dus faima morii în toată Moldova. După 82 de ani de la inaugurare, mașinile și utilajele morii de la Dulcești funcționează fără întrerupere.

Cine intră în moara de la Dulcești pătrunde în atmosfera acelor vremuri. Moara a fost construită pe două niveluri, iar interiorul este neschimbat. Procesul tehnologic este simplu. Grâul este introdus în “curățătorie”. De acolo este condus în mașinile de măcinat, timp în care omul poate vedea, prin intermediul unor cilindri transparenți, cum se transformă grîul în făină. La etaj sunt sitele care cern făina rezultată după măcinare, precum și sistemul de aspirație, care scoate cenușa (n.r. – tărâțele) din făină. Transmisia mișcării de la motoare înspre moară se face prin curele din piele care au vechimea morii, la fel ca și grinzile de susținere a morii sau scările dintre cele două niveluri ale clădirii. Nu s-a renunțat la nici o mașină, utilaj sau accesoriu din această moară. S-au făcut doar lucrări de întreținere și revizii în fiecare an.