Turn clopotniță de poartă cu paraclisul „Buna Vestire” (V) – Mănăstirea Neamț

Cod LMI NT-II-m-A-10629.04
Localitate sat Mănăstirea Neamț; comuna Vânători-Neamț
Adresa Str. Arh. Chiriac Nicolau 40
Datare 1821
Latitudine N
Longitudine E

Intrarea in incinta manastirii se face prin gangul clopotnitei, care are o poarta mare din lemn masiv, datand din anul 1769. Clopotnita manastirii a fost construita in trei etape: prima etapa, parterul, de la Alexandru cel Bun (1407); dupa 1540 etajul, iar intre anii 1819 – 1821 spatiul superior al clopotelor.

De mentionat este faptul ca in turnul clopotnita se afla paraclisul „Buna Vestire”, care a fost consolidat si este pregatit pentru pictura, iar pe fatada din exterior se afla o icoana cu hramul manastirii „Inaltarea Domnului” lucrata in „mozaic de Murrano” de pictorul Arhim. Barotolomeu Florea in anul 2001.

In paraclisul Buna Vestire pe peretele vertical, sub pardoseala, se afla o icoana pictata in fresca tot cu hramul manastirii „Inaltarea Domnului” care este pictata odata cu pictura din gangul clopotnita. Cei care au zugravit bolta, poate in vremea lui Stefan cel Mare, s-au chiar inainte, s-au inspirat din romanul religios „Varlaam si Ioasaf” care circula in Moldova inca din a doua jumatate a secolului al XIV-lea .

Gangul clopotnitei este pictat in fresca, iar intre anii 1998-1999, s-a facut curatirea picturii pentru a fi restaurata. Pictura mai reprezinta si scene din Vechiul si Noul Testament. Este demn de subliniat si prezenta unui tablou al Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant, fiind reprezentat imparatul Ioasaf, ducandu-l in fata Dreptului Judecator-Hristos pe domnitor.