Muzeu – casă memorială „Ion Creangă”, Târgu Neamț

Cod LMI NT-IV-m-A-10763
Localitate localitate componentă Humulești; oraș Târgu Neamț
Adresa Str. Creangă Ion 110
Datare 1833
Latitudine N 47,19734
Longitudine E 26,35535

Casa Memoriala Ion Creanga din Humulesti este leaganul copilariei marelui povestitor Ion Creanga (1837-1889). Satul Humulesti face parte din suburbia de astazi a orasului Targu Neamt.
Data din care dateaza aceasta casa din Humulesti dupa cum se indica in LMI este 1833, ea fiind situata pe strada Ion Creanga nr. 8. Ion Creanga a locuit in aceasta casa de la nastere pana in 1846, apoi cu intreruperi pana in 1855. Casa memoriala din Humulesti se afla pe Lista Monumentelor Istorice din judetul Neamt din anul 2004.
Langa casa din Humulesti se gaseste Parcul tematic „Ion Creanga”, un loc in care vizitatorii se pot intalni cu personaje indragite din povestile pentru copii scrise de Ion Creanga.
Casa Ion Creanga din Humulesti a fost construita intre anii 1830-1831 de catre Petre Ciubotariu (conform LMI datarea este 1833), bunicul povestitorului. Acesta a daruit-o fiului sau Stefan, care in 1835 s-a casatorit cu Smaranda Creanga, fiica lui David Creanga din Pipirig. Ion Creanga a locuit in casa din Humulesti permanent de la nastere pana in 1846, apoi cu intreruperi pana in 1855, cand a plecat spre Iasi, la Seminarul de la Socola. Dupa moartea lui Stefan a Petrii si a Smarandei, casa a fost mostenita de fiica lor cea mai mica, Ileana Creanga. Ulterior, aceasta, neavand copii, a donat-o nepoatei sale, Sofia, fiica Mariei, o alta sora a lui Creanga. Casa din Humulesti a fost restaurata in 1937 prin grija istoricului Nicolae Iorga. In 1944 Sofia Grigoriu, nascuta Creanga, doneaza casa din Humulesti Asociatiei Invatatorilor din Romania.
Casa din Humulesti a fost in continuare ingrijita de doi dintre copiii Sofiei, Zahei si Antonica Grigoriu si a functionat neoficial ca muzeu pana la 1951. Atunci, la initiativa lui Zahei, a avut loc deschiderea propriu-zisa a actualului muzeu memorial Ion Creanga din Humulesti. Cele mai importante reparatii (restaurari s-au mai realizat in 1960 si 1988) au avut loc in 1975, cand a fost refacut acoperisul si s-a inlocuit tavanul.
Casa memoriala Ion Creanga din Humulesti a devenit in scurt timp, unul dintre cele mai vizitate muzee memoriale din judetul Neamt.
In prezent, casa memoriala este unul dintre cele mai vizitate muzee din tara, trecandu-i pragul anual mai mult de 40.000 de turisti romani si straini In fiecare an, casa din Humulesti patroneaza Manifestarile „Zilele Ion Creanga”, precum si activitati culturale: seri muzeale, expuneri cu tema, conferinte, simpozioane organizate la sediul unitatii, la sediul Fundatiei Culturale „Ion Creanga” din Targu-Neamt sau la scoala din Ion Creanga Humulesti.
Casa lui Ion Creanga are un acoperis larg de dranita sub care se afla peretii durati din barne groase peste care s-a asternut un strat de lutuiala Interiorul este format din doua incaperi micute si o tinda. Intrarea in casa este una scunda, adapostita de ploile repezi printr-o prispa lata de cateva palme, iar in spatele casei un acoperamant de scanduri cu panta repede protejeaza mai multe obiecte gospodaresti si unelte agricole cu certa valoare etnografica.
In prima incapere pe care o are casa lui Ion Creanga din Humulesti, care este cea mai mare si fiind camera in care locuia familia se afla covata pentru copilul mic, hainele de sarbatoare asezate pe culmi si lada de zestre a mamei Smaranda. In dreapta de cum intram se observa lavita in jurul careia avea loc iarna sezatoarea. In mijlocul casei din Humulesti sunt asezate pentru a putea fi vazute, uneltele de tesut ale mamei, iar pe o masuta se pot vedea ceaslovul (prima carte dupa care a invatat sa citeasca) si bustul sau. In tinda se pot observa foarte multe panouri cu date despre scriitor, iar in camera urmatoare, adica in camara, se afla intrarea in podul casei unde Ion Creanga a ascuns pupaza din tei.
Aceasta atractie turistica, si anume casa lui Ion Creanga din Humulesti detine o valoroasa expozitie permanenta, reorganizata tematic dupa 1989, ce cuprinde documente de arhiva, scrisori, carti postale cu autograf, fotocopii ale manuscriselor, fotografii si 14 lucrari de grafica, realizate de plasticianul Eugen Taru pentru ilustrarea editiei din 1949 a Amintirilor din copilarie. Persoane implicate in organizarea expozitiei tematice din casa muzeului memorial Ion Creanga din satul Humulesti si in colectionarea obiectelor etnografice necesare organizarii expozitiei au fost: Z. Grigoriu (descendent al povestitorului Ion Creanga) si preotul Cosma (preotul satului Humulesti).