Biserica de lemn „Sf. Nicolae” – Ansamblul bisericii „Sf. Nicolae”

Cod LMI NT-II-m-B-10609.01
Localitate sat Chirițeni; comuna Hangu
Adresa -
Datare 1829
Latitudine N 47,05463
Longitudine E 26,00976

Informaţii despre biserica din Gura Hangului s-au găsit in anul 1872, după o notă scrisă de preotul Mihail Galinescu, in care se spune ca biserica din Hangu a fost incepută in anul 1785 şi terminată in 1795, ridicată prin stăruinţa preoţilor Ioan Vici – zis Popa Lupu şi Ion Cracoveanu. Această biserică cu hramul ,,Sfântul Nicolae” era construită la nord de 2 stejari şi a fost arsă de turci in 1821 – Revoluţia lui Tudor Vladimirescu.

Biserica ce a fost construită ulterior, tot cu stăruinţa preoţilor sus- menţionaţi, a fost ridicată pe un loc mai inalt, la sud de cei 2 stejari seculari şi a fost sfinţită in anul 1829. Biserica a avut pe pereţii dinspre miază-zi fresce, după modelul mănăstirilor din nordul Moldovei şi a fost reconstruită după acelaşi plan al fostei biserici incendiate, ce au avut ca model biserica necropolă ,,Sfântul Nicolae” din Rădăuţi.
Biserica veche, monument istoric, a fost stramutată sus pe munte, la Chiriţeni in anul 1959 şi iată de ce acolo: primarul comunei Hangu, de la acea vreme, Cristea Cerchez, era prieten bun cu preotul Mihai Coroamă şi apărând problema locului unde trebuia să fie strămutată biserica, primarul i-a propus să nu o mute in vatra satului, ci undeva sus pe munte, să nu mai fie in ochii activiştilor de partid.

Biserica a fost improprietărită cu suprafaţa de teren ce a fost considerată necesară, incluzând cimitirul şi casa parohială; a fost demontată bucată cu bucată şi reconstruită la fel. S-a adus catapeteasma de la biserica din Fârţâgi şi au montat-o in locul celei de la Hangu, care a fost donată bisericii Precista din Piatra Neamţ.