Biserica de lemn „Sf. Voievozi” – Mănăstirea Sihăstria Secului

Cod LMI NT-II-m-A-10736.02
Localitate sat Vânători-Neamț; comuna Vânători-Neamț
Adresa Str. Secu 1510
Datare 1740, strămutată din satul Hlăpești
Latitudine N
Longitudine E

Biserica cimitirului a fost ridicata din initiativa Parintelui staret Victorin Oanele. La Inceput, in anul 1987, s-a stramutat la Sihastria o biserica cu hramul „Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil”, din satul Hlapesti, comuna Dragomiresti, judetul Neamt. Biserica fiind de lemn si foarte deteriorata, parintele staret a hotarat sa construiasca o biserica noua, pastrand insa neschimbat planul vechii biserici. La ridicarea bisericii s-a lucrat intre anii 1987-1999. Catapeteasma este pictata de Arhim. Vartolomeu Florea, iar icoanele care impodobesc biserica sunt cele ale bisericii vechi.

Biserica s-a sfintit in ziua de 7 august 1999, de catre I.P.S. Mitropolit Daniel si P.S. Casian, dandu-i-se hramul „Invierea Domnului” si „Sf. Ioan Evanghelistul”. In biserica se slujeste sambata, de primavara pana toamna tarziu, in special pentru parintii adormiti din cimitir.

Cimitirul manastirii este asezat in locul actual de catre Parintele Cleopa, in anii 1944-1945, sfintia sa mutand aici ramasitele pamantesti ale calugarilor din cele trei cimitire existente pana atunci, unul dintre ele fiind asezat in jurul bisericii centrale.

In cimitir lumineaza, precum o stea intre stele, mormantul Parintelui Cleopa. Dar nu straluceste printr-o lumina exterioara – desi fiii duhovnicesti, din evlavie, i-au pus in locul crucii modeste, de lemn, dorita de parintele, o frumoasa cruce de marmura – ci prin harul ce izvoraste din el. Parintele continua si acum sa pastoreasca si sa ajute, cu blandete si dragoste, pe cei care ii cer ajutorul.