Biserica „Sf. Nicolae”, Roznov

Cod LMI NT-II-m-B-10696
Localitate oraș Roznov
Adresa Str. Nicolae Roznoveanu
Datare 1759, transf. 1884-1892
Latitudine N
Longitudine E

Actuala biserica a fost ridicata pe locul uneia mai vechi, ridicata in anul 1759, de catre paharnicul Nicolae Ruset Roznovanu. Ajungand intr-o stare avansata de ruina, vechea biserica a fost preluata de colonelul Gheorghe Roznovanu, care a demarat ridicarea unei noi. Are hramul sfinților ierarhi Nicolae și Alexandru. Se află în parcul din centrul localității Roznov, fiind zidită într-un stil arhitectural slavon-bizantin. Acoperisul bisericii este incununat cu o turla specific ruseasca, in forma de ceapa. La subsolul bisericii se afla amenajata o cripta funerara, aici fiind ingropati si o parte din membrii familiei ctitorului – Roznovanu.

Pe fatada, biserica are o clopotnita deschisa, incorporata in zidul principal al acesteia. In clopotnita se afla asezate zece clopote, dintre care sapte mai mici, iar unul foarte mare. Clopotele compun o melodie unica, comandata de colonelul Roznovanu, aceasta fiind o combinatie intre linii melodice grecesti si rusesti.

Intrarea in biserica se face intr-un mod solemn, scarile de piatra fiind deosebit de elegante. Din pridvorul bisericii se intra direct in naosul spatios. Catapeteasma bisericii este si ea unica, aceasta fiind lucrata la Moscova, din bronz aurit, intre anii 1890-1892.