Cetatea Mușatină a Romanului

monumente istorice neamt
Cod LMI NT-I-s-A-10534
Localitate municipiul Roman
Adresa Str. Alexandru cel Bun 5, „Parcul Zoologic”
Datare 1392-înc. sec.
Latitudine N
Longitudine E

A fost construită în a doua jumătate a secolului al XIV-lea, iar existenţa ei a fost menţionată prima dată la 30 martie 1392, într-un document emis de cancelaria voievodului Roman I Muşat. Roman Vodă a avut reședință în această cetate și în timpul când a condus Țara de Jos a Moldovei ca domnitor asociat la domnie.
Din punct de vedere architectural cetatea a fost construită sub forma unei potcoave, pe principiul palisadelor din bârne de lemn si pământ. Acestea erau protejate la exterior printr-un val de pământ si un șanț de apărare care se întindea până la apa Moldovei. Palisadele erau formate din bordeie cu pereții exteriori întăriți, astfel încât apărătorii, adăpostiț în aceste locuințe, să fie mereu la post. Cetatea de la Roman trebuia să întărească stăpânirea asupra „Ţării de Jos”, să extindă autoritatea statului feudal independent al Moldovei şi să asigure securitatea comerţului pe văile Siretului şi Moldovei. Ea era situată pe platoul din stânga Moldovei
Cetatea nu a a rezistat, şi-a încetat existenţa în prima parte a secolului XV, în jurul anului 1410, la începutul domniei lui Alexandru cel Bun. Acesta a luat măsuri pentru consolidarea și centralizarea statului feudal în frontierele sale maxime, care au făcut inutilă prezența fortificației. Cetatea de la Roman a fost abandonată. Rolul său a fost preluat mai târziu de Cetatea Nouă a Romanului, construită integral de către Ştefan cel Mare pe malul stâng al râului Siret. Pe locul vechii cetăţi s-a construit Episcopia Romanului.